Proiectare structuri mixte

Structurile mixte pot reprezenta solutii alternative la solutiile clasice metalice sau din beton armat. Structurile mixte se utilizeaza mai rar, deoarece implica un studiu al proiectarii mai aprofundat. Acest tip de structuri se utilizeaza cu precadere in cadrul cladirilor atipice, acolo unde solutiile clasice nu se pot utiliza din cauza anumitor conditionalitati de tip arhitectural sau tehnologic.

O trasatura aparte a acestui tip de constructii o constituie caracterul spectaculos al multor structuri de acest tip. Uneori par sa sfideze gravitatia, alteori creeaza iluzii optice ametitoare. De multe ori reprezinta constructii monumentale, cu durata de viata multiseculara, si cu valoare istorica si culturala aparte.

Proiectarea structurilor  mixte.

Proiectarea structurilor de rezistenta de tip mixt se face prin imbinarea exigentelor de proiectare specifice pentru cel putin doua materiale diferite (beton, hotel structural, lemn, aluminiu,etc.), precum si prin studiul aprofundat al interactiunii fizico-mecanice dintre acestea in contextul particular al structurii de rezistenta proiectate.

 Structurile mixte reprezinta toate acele constructii al caror „schelet” cuprinde tipo-elemente diferite din punct de vedere al dimensiunilor si al materialelor folosite, raspandite in mod (ne)uniform sau (a)simetric in planul cladirii.Cele mai intalnite structuri de acest tip pot fi blocurile care au atat stalpi cat si pereti din beton armat, cladiri care au fost supraetajate-ultimele etaje fiind realizate cu o structura metalica usoara, diferita de structura etajelor originale, constructii cu stalpi din beton si grinzi metalice, etc. Gama de structuri mixte este una foarte variata, imbinarea diverselor materiale structurale (beton, metal, lemn) realizandu-se de ce mai multe ori pe criterii arhitecturale sau functionale. Principiul de baza al proiectarii structurilor mixte consta in utilizarea preponderenta a materialor celor mai ieftine (beton, lemn), materialele mai scumpe (otel, aluminiu) folosindu-se in principal numai pentru efecte arhitecturale sau functionale. Scopul materialelor scumpe este de a micsora cat mai mult posibil dimensiunile anumitor elemente structurale care prin amplasamentul lor provoaca disconfort sau perturbari ale functiunii cladirii.


Inapoi

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează